Jdi na obsah Jdi na menu

Hamlet

6. 6. 2014

Nedávno jsme zhlédli jednu z nejznámějších Shakespearovských her režírovanou Danielem Špinarem ve Švandově divadle na Smíchově. Příběh Hamleta je velice známý, ale těm, kteří o něm ještě neslyšeli, ho rády přiblížíme. 

 

SvatbaDěj se odehrává v dánském Elsinoru, kde hlavní hrdina, mladý princ Hamlet, žije se svými rodiči a věrným sluhou Horáciem. Po smrti otce se jeho matka, Getruda, znovu provdá  a to za jeho strýce Claudia. Toho ale Hamlet nemůže vystát, protože tak vlastně ztratil oba rodiče, a jejich vzájemné antipatie neustále rostou. Situaci zrovna neulehčuje zjevení ducha Hamletova otce, který mu prozradí, že byl zabit svým bratrem. Tato krutá pravda a hon za dokázáním strýcovy strašné viny však nekončí šťastně. Nedokáže s tím žít a zároveň mlčet. Ani láska ke krásné a chytré Ofélii neutiší tu strašnou bolest. Jeho chování se proto zdá být bláznivé.

 

Patrik DěrgelHra byla podána poměrně moderní formou. Hercům se opravdu povedlo přiblížit jednu z nejznámějších rodinných tragédií i mladším generacím, u kterých zájem o historii upadá. Výkon Patrika Děrgela, který Hamleta ztvárnil, byl podle mého názoru uctihodný. Všechny scény velice prožíval, nesmím opomenout snad všemi známou "Být či nebýt..." scénu a hrál s neuvěřitelným nasazením. Není proto divu, že za svojí práci získal i několik ocenění. Dívkám by se určitě líbila závěrečná scéna, kde se svlékne do naha. Dámy a pánové, na jeho vypracované hýždě byl opravdu hezký pohled. I ostatní si se svými rolemi opravdu pěkně pohráli a i jim patří moje pochvala.

Míša

Patrik Děegel

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář